Garantáltan önámítás mentes léleksimogatás

Lélekhatár

Mitől működik jól egy párkapcsolat?

2019. január 08. - h.szilvy_

Az előző bejegyzésben azt vizsgáltam, hogy milyen egy kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat. Ma arra a kérdésre keresem a választ, hogy mik azok a dolgok, amiktől jól tud működni az.

Van 5 dolog, ami (szerintem) mindenképpen kelleni fog hozzá. 

kiss-3541905_1920.jpg

Egyéni szabályrendszer 

Amolyan közösen kialkudott és elfogadott forma. Amibe nincs beleszólása sem a szüleinknek, sem a barátainknak, sem a társadalmi elvárásoknak. Úgy kell kialakítani az életünket, ahogy nekünk a legjobb. Simán dönthetünk úgy, példának okáért, hogy nem alapítunk családot. De az is teljesen rendben van, ha egy focicsapatot szeretnénk (stadiont kérhetünk nekik a vezírtől - nem politizálunk). Ahogy Náray szokta mondani: köpök a véleményetekre - érvényesüljön ez a remek mondás a kapcsolatunkat kívülről szemlélőkre is. 

Hasonlóság 

Az ellentétek vonzzák egymást szállóige, rövid távon valóban működőképes lehet, ám hosszabb együttélések során kifejezetten káros. Hisz például, ha ő otthonülő, te meg folyamatosan buliznál vagy ő szeret a természetben lenni, te viszont legfeljebb a tv-ben szereted csekkolni az állatokat, akkor valamelyikőtöknek előbb-utóbb teljesen fel kell adnia majd az egyéniségét, ami lássuk be, nem lehet jó alap, egy életen át tartó szerelemhez. 

Kompromisszum 

Ahogy fentebb említettem, a hasonlóság lesz az, ami alapjaiban véve jó irányba mozdítja a kapcsolatotokat, ám soha nem találkozhat két teljesen egyforma ember, ama egyszerű megfontolásból, hogy nem él a Földön két teljesen egyforma humanoid. Legyen bennetek bármennyi közös is, számos dolog lesz, amiben nagyon is különböztök majd. Ilyenkor jön képbe, az a bizonyos kompromisszumkötésre való hajlandóság. Pl. te moziba szeretnél menni, ő meg focimeccset akar nézni. Muszáj, hogy ki tudjatok egyezni majd valamiben. 

Türelem - Tolerancia 

Erre akkor lesz nagy szükségetek, ha nagyobb problémák jönnek annál, mint, hogy mit nézzetek a tv-ben. Lesznek olyan napok, amikor kevésbé szeretitek majd egymást, sőt, olykor még magatokkal sem szívesen álltok szóba, nem, hogy a másikkal. Ilyenkor kell nagyon türelmesnek lenni és tolerálni egymást "hülyeségeit". És egy nagy adag humorérzék sem árt azért. Sok dolgon átsegít. 

Együtt fejlődés 

Ez azért nagyon fontos, mert  könnyedén kaphatjuk magunkat azon egy szép napon , hogy rá sem ismerünk a másikra vagy épp saját valónkat veszíttettük el valahol út közben. Csak úgy működhet jól hosszútávon is egy párkapcsolat, ha mindkét fél egy irányba tart. Ha közös a jövőkép, közös a cél, amiért mindketten egyformán dolgozunk. 

Hát igen, ezeken felül meg mindeképp kelleni fognak még olyan dolgok, mint őszinteség, bizalom, hatékony kommunikáció, együtt töltött minőségi idő, stb. stb.

Ja és a legfontosabb összetevőt a végére hagytam. Ez pedig nem más, mint a Bátorság. Hisz tudjuk jól, hogy szkafanderben nem lehet őszintén szeretni, csak is meztelenül. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is. 

és, hogy ne maradj le semmiről, 

Kövesd a Lélekhatár Blog Facebook oldalát.