Hogyan lehetsz sikeres? Leleplezzük a titkot!
2018. január 21. írta: h.Szilvi_

Hogyan lehetsz sikeres? Leleplezzük a titkot!

Tinderhuszárok, Instagram sztárok, influenszerek ( véleményvezérek)  , mondvacsinált celebek közt éljük mindennapjainkat és egyre inkább azt látjuk, hogy a siker, tettek nélkül is könnyedén elérhető. Minderre még inkább ráerősítenek azok a  motivációs trénerek , akik elhitetik velünk, hogy elég csak a  jó dolgokra gondolnunk , majd várakoznunk , még be nem következik. Elhisszük, hogy a sikert éppúgy fel lehet receptre íratni, mint a boldogságot. Valójában azonban, a siker vagy a boldogság fogalmát meghatározni sem könnyű, hisz ahány ember, annyiféle élet, vágy és cél létezik. Még nehezebb behatárolni, hogyan és miben mérjük a sikert ? Mihez, kihez képest sok vagy kevés ? Léteznek egyáltalán titkok, melyek leleplezésével útmutatást kaphatunk a sikeres élet eléréséhez ?   

psziché motiváció siker karrier

 

A siker fogalma és "mértékegysége"

Nekem a nyugalom, neked a hatalom. Neki a pénz, nekünk a hírnév. Nektek a lájkok , nekik a sportautó. Mindenkinek mást jelent a siker, még akkor is, ha hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy bárki számára ugyanazt jelenti. Mérése is attól függ leginkábbb, hogy kihez hasonlítjuk magunkat.

Sikeresebbek lehetünk az akármilyenfalván élő Mariska nénihez képest, ám vajmi kevesek vagyunk Einsteinhez mérve. 

Sikereink helyes értékelése segíthet minket abban, hogy büszkék lehessünk elért eredményeinkre, de ne értékeljünk túl magunkat.  Egy hatalmas! titokról azonban, érdemes rögtön az elején lerántanunk a leplet : befektetett munka nélkül, nincsen siker. Hú , de nagy dolgot mondtam most. Nevetségesnek tűnik, ám jól láthatjuk, hogy mégis ezrek hiszik el azt, hogy minden csak a gondolatainkon múlik. ( Bár valóban rendkívül fontos azok kordában tartása és érzelmi intelligenciánk fejlesztése, ahogy azt korábbi cikkeimben itt és itt felvázoltam már, ám nem úgy, ahogy az önjelölt "szakemberek" nyomják le a torkunkon.)

Így tehetett szert százezres nagyságrendű követőtáborra Szabó Péter, Oravecz Nóra és több ezer társa is. Elhitették az emberekkel, hogy nincs lehetetlen, bármit elérhetsz, csak akarni kell  és, hogy kizárólag saját gondolataink állhatnak a boldogulás útjába. Magyarul , sikeresen eladták a semmit. 

Motivációs előadás a népbutítás oltárán Szabó Pétertől:

 

Azt azonban elfelejtették közölni, hogy nem csak úgy a semmiből váltak ilyen sikeressé. Önmagukat köpik szembe minden egyes alkalommal, mikor azt állítják, hogy nincs más dolgunk, mint hinni valamiben. A nagy francokat! Hiszen ők sem így lettek ennyire népszerűvé. Oravecz Nóra például végig azt állította, hogy ő mindezt a véletlennek és kitartásának köszönheti, holott konkrét brandet épített fel, a marketing stratégiája is már az első lépéseitől nyomon követhető. Ráadásul, 

óriási butaság elhinni egy Social Media Managernek, hogy sikerének semmi köze a marketinghez, az pusztán a véletlen műve... 

Még mielőtt a torkomnak ugranának a kedves olvasók, nem szeretném leszólni sem Szabó Pétert , sem  Oravecz Nórát, pusztán csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy mennyire hiszékenyek is tudunk lenni, mi emberek. 

Példájuk jól mutatja ugyanis, hogyan  kurvultak el a sikereink. Ilyen és ehhez hasonló teljesítményekhez mérjük magunkat, majd elkönyveljük, hogy mennyire szerencsétlenek vagyunk. És siránkozunk naphosszat azon, hogy ilyen sikertelenségben kell leélnünk az egész életünket. De tényleg ilyen sikerekre szomjazunk ? Ha igen, akkor ne is olvassunk tovább, nincs értelme. Ha viszont valódi sikerekre vágyunk, akkor érdemes maradnunk. 

A Sikeres élet titka

Mondtam én , hogy megéri maradni :) . Most választ kaphatunk arra, hogy miért is lesznek sikeresek egyesek. Nem azért mert okosak és még csak nem is a szerencsén múlik . De akkor min ? Valóban mindenkinek mást jelent a siker ?

Sikeres Karrier

Bizonyára mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, mikor egy ismerősünk arról dicsekedett nekünk, hogy mekkora sikert könyvelhet el, hiszen előléptették a munkahelyén, miközben mi a pokol kénköves bugyrában éreznénk magunkat attól, ha egyetlen napot is ott kellene dolgoznunk. Vagy azt látjuk, hogy valaki a cukrász karrierjében tudott kiteljesedni, mi pedig kínszenvedésként élnénk meg, ha egész nap a sütőnél kellene állnunk. Valaki regionális vezető lesz annál a cégnél, ahol 20 éve dolgozik, s nyilván sikerként éli meg, miközben más azt sem tudja megérteni, hogyan lehet ennyi ideig egy helyen dolgozni. Jól látható tehát, hogy karrierutak tekintetében is mindenki mást él meg sikerként.

A jelenséget Kenneth Brousseau és kutatócsoportja is megfigyelte, mely alapján végül 4 féle karrier utat különítettek el egymástól: 

  • Szakértői 

Egyetlen szakmai terület mellett való elhatározódás. A változás a tudás elmélyülésében nyilvánul meg és ez válik a siker fokmérőjévé. Az egyén a munkáját hivatásként éli meg. Szakmai életútját magasfokú stabilitás jellemzi. Ilyen például az orvos . 

  • Lineáris

Cél az ún. ranglétra megmászása. A siker fokmérője az előrejutás.

  • Spirális 

Átlagosan 5-7 évente a megszerzett tudás birtokában , új ismeretek elsajátítása mellett, más területek kiaknázása. Például, mikor többéves klinikai pszichológus praxis után, az egyén munkaerőkiválasztási szakemberré képzi magát. 

  • Átmeneti

" A következetlenség következetes mintázata. "

2-4 évente váltanak munkát, jellemzően merőben mást, mint amit előtte végeztek. 

 

Egy szakmai életút azonban, csak akkor lehet valóban sikeres, ha a gondolkodásmódunk és belső vágyaink szinkronban vannak egymással. Ha a fogalom, amivel leírjuk a sikert, nem külső forrásból származik. Például , nem azért akarunk mérnökök lenni, mert otthon úgy szocializálódtunk, hogy a sikeres emberek ilyen szakmát választanak maguknak. 

Sikeres élet

Ahogy azt a legelején fejtegetni kezdtem, talán vannak titkok, melyek közelebb vihetnek a sikerhez.  Kutatók szerint igenis vannak ilyen receptre felírható tippek a siker eléréséhez.  7 év - 500 interjú után Richard St. John elemző , a sikeres élet titkainak leleplezésében arra jutott, hogy 8 dologra lesz szükségünk: 

  • Szenvedély 
  • Munka 
  • Vesd bele magad valamibe! 
  • Koncentrálj !
  • Told magad előre! - Juss túl a korlátokon!
  • Szolgálat
  • Ötletek
  • Kitartás

A titok tehát, kitalálni azt a valamit , amit képesek  vagyunk szenvedéllyel csinálni, amellett mindvégig kitartani és minden akadályt legyőzve folyton haladni előre - miközben egy nagyobb célt szolgálunk . Nem is tűnik olyan nehéznek,  igaz?

Két órás előadás 3 percben itt. 

Megfogalmaztuk tehát, hogy mit nevezhetünk sikernek, hogyan mérhetjük . Megfejtettük a sikeres élet és karrier titkait. Már csak egy dolgunk maradt: saját képünkre kell formálnunk a tanultakat. Sok sikert kívánok mindenkinek ! :)   Oszd meg másokkal is , ha hasznosnak találtad. Hogy időben értesülj az új bejegyzések megjelenéséről, kövesd a LélekHatár Facebook oldalát.

süti beállítások módosítása