Anya, hogyan lehetséges az, hogy valakinek nincs ennivalója és ruhája?
2023. január 19. írta: h.Szilvi_

Anya, hogyan lehetséges az, hogy valakinek nincs ennivalója és ruhája?

A 21. század számos olyan kihívás elé állította/állítja a ma emberét, ami még nekünk, felnőtteknek is komoly fejtörést okoz, nemhogy a gyermekeinknek. Mindennapjainkat uralják az okoseszközök, a közösségi média világa, folyamatosan nő a társadalmi egyenlőtlenség, egyre több az elvárás önmagunk és mások felé és ha mindez még nem lenne elég, a földünk sem érzi túl jól magát mostanság. Hogyan beszélgethetnénk ezekről a dolgokról a legkisebbekkel? Miképpen válaszolhatunk számukra is kielégítő módon a felmerülő kérdéseikre?


girl-gbdad07d68_1920.jpg

Kép: pixabay

A legkézenfekvőbb megoldás az, ha mesélünk nekik. Ehhez pedig könnyedén találhatunk segítőtársat is magunk mellé, például Balázs Anita személyében, akinek a Meseköntösben a 21. század című kötetet köszönhetjük. Anita Nagyszalontán született, évekig foglalkozott újságírással, rendezvényszervezéssel és műsorvezetéssel is. Nem mellesleg pedig, Arany János leszármazottja. Mindezek tudatában már nem is olyan meglepő, hogy írásra "adta a fejét". Első mesekönyve 2022-ben jelent meg. A kötet nagyon mai, merőben eltér a megszokottaktól. Nincs benne királyfi, se királylány, de még egy árva boszorkány se. 

Ami viszont van benne: életszag, tanulság, érthető nyelvezet, beszélgetést elindító témák. Könyvét elsősorban a nagycsoportos óvodás és kisiskolás korosztálynak ajánlja. 10 különálló mesét alkotott, melyekben társadalmunk egy-egy problémájával foglalkozik. Mindezzel pedig nem többet és nem kevesebbet szeretne elérni, minthogy tovább gondolásra késztesse olvasóit, beszélgetésre buzdítsa szülőt és gyermekét. 

A könyv elolvasása után olyan kérdésekre kaphatnak választ a gyerekek, mint például, hogy anya miért simogatja folyton a telefonját, mi a különbség a valódi és a szerkesztett Instagram képek között, miért betegedett meg a bolygónk és mit tehetünk azért, hogy jobban legyen? De lesz benne szó egészségről, állatszeretetről, koronavírus járványról és még egy sor olyan dologról, ami mindenkit érint - érintett valamilyen szinten. 

opera_pillanatfelvetel_2023-01-19_190813_mail_google_com.png

Minden történet egy-egy tanulsággal, útravalóval zárul. Az Adni jó, segíts te is! c. mesében, mely személyes kedvencem egyébként, Milán és anyukája a karácsonyi vásárban megismerkednek egy szegény családból származó kislánnyal-Lilivel, aki kéregetni kényszerül. Milán a kislányt látván megkérdezi az anyukáját, hogyan lehetséges az, hogy valakinek nincs ennivalója és ruhája. Anyukája elmagyarázza neki a dolgot, mire a kisfiú kitalálja, hogy azt az ajándékot, amit majd ő kap a Jézuskától, oda fogja adni a kislánynak. Édesanyjának azonban jobb ötlete támad és mesél Milánnak a cipősdoboz ajándékozásról. Megígérik Lilinek, hogy karácsonykor felkeresik majd őt és a családját, hogy nekiadhassák a cipősdoboznyi ajándékot, amit a kisfiú készít majd össze neki. 

Lili történetéből megtanulta, hogy sajnos nem örülhet minden gyermek új ruhának, játéknak vagy valami finomságnak, de hogyha azok az emberek, akik segíteni tudnának, valóban segítenek is, akkor nemcsak a karácsony lesz boldog minden család számára, hanem a hétköznapok is.

 opera_pillanatfelvetel_2023-01-19_185609_mail_google_com.png

Kép: Buzgó Sándor - Nagyszalontán élő és alkotó grafikus, képzőművész

Egy példabeszéd szerint mielőtt a gyermek megszületik, Isten átad neki minden tudást és bölcsességet, amire majd később a földi élete során szüksége lesz. Majd egyezséget köt vele, hogy erről senkinek sem beszélhet. Életünk során az egyik fontos feladatunk az, hogy emlékezzünk erre a titkos egyezségre, és megpróbáljuk visszaszerezni azt a bölcsességet, ami kezdetben a miénk volt - ezek a gyönyörű sorok állnak a kötet előszavában, melyet Kádár Annamária (pszichológus, tréner, egyetemi oktató) írt Balázs Anita Meseköntösben a 21. század c. könyvéhez. 

Ha kezünkbe vesszük Balázs Anita meséit, remek alkalmat teremthetünk ahhoz, hogy kölcsönösen taníthassuk egymást gyermekeinkkel. Feldolgozhatunk nehéz témákat, levonhatunk tanulságokat és értékes útravalókat vihetünk tovább magunkkal az utunkra. A Meseköntösben a 21. század c. kötet nagy beszélgetésre invitál kicsiket és nagyokat, hogy szavaik által formát ölthessen mindaz, ami a lelküket nyomja. 

 

süti beállítások módosítása