Instant önmegvalósítás nem létezik
2022. január 17. írta: h.Szilvi_

Instant önmegvalósítás nem létezik

Nem lesz önbizalmunk 5 egyszerű lépéstől, nem találjuk meg álmaink hivatását egyetlen  hírlevél elolvasása után, nem leszünk jobbak önmagunknál, csak mert el tudtuk képzelni azt  és nem, a zsírégetés sem lehetséges befektetett munka nélkül. A helyzet az, hogy nem vezet egyenes, küzdelem nélküli út a sikerhez. Még akkor sem, ha kismillió pozitív guru hirdeti ennek az ellenkezőjét. De akkor mégis hogyan haladhatjuk meg önmagunkat?


pexels-cottonbro-8429076_1.jpg

Kép: pexels

Az első és legfontosabb lépés, mely segítségünkre lehet a kiteljesedés útján, az az önismeret lesz. Minden ember természetes vágya, hogy a benne rejlő lehetőségeket kibontakoztathassa, céljait elérje, megvalósíthassa önmagát. Erik H. Erikson szerint erre minden esélyünk megvan, hiszen halálunkig fejlődünk. "Csupán csak" végig kell mennünk azokon a fejlődési szakaszokon, amelyek minden ember életében elérkeznek egyszer. Ahhoz, hogy ne rekedjünk meg utunk során, nem árt, ha nem csak azt tudjuk, hogy milyenek vagyunk most, hanem azt is, hogyan lettünk ilyenek.

Mindazoknak, akik még csak most ismerkednek a pszichológiával, az önfejlesztés rögös útjaival, bátran ajánlom négy kiváló szerző "közös könyvét", mely Teljesebbé válni címmel elérhető többek között a Nyitott Akadémia oldalán is. Bagdy Emőke, Kádár Annamária, F. Várkonyi Zsuzsa és Orosz Katalin, az önfejlesztés, önmegvalósítás, önmeghaladás címszavakat viselő témakör boncolgatására invitálja az olvasót , s teszi mindezt úgy, hogy a téma iránt érdeklődő laikusok is könnyedén hasznosíthatják a kiadványban olvasottakat. 

Bagdy Emőke rögtön az első oldalakon eloszlat két súlyos tévhitet is, amit sokan előszeretettel hangoztatnak mostanság. Az egyik az önismeret téves felfogása, miszerint mi, felnőttek már tökéletesen tudjuk magunkról, hogy kicsodák is vagyunk valójában, a másik pedig, hogy a génjeink teljes mértékben meghatároznak bennünket. A szakember szerint óriási tévedés mindkettő. Génjeink tekintetében jó ha tudjuk, hogy mindannyian egy hatalmas génkészlettel jövünk a világra, mely végtelen lehetőséget jelent a számunkra. Ám az, hogy végül mely gének aktiválódnak és mely gének potenciálját veszítjük el örökre, az számos hatástól függ, többek között pl. a szociális hatásoktól is. Olyanok vagyunk, mint egy növény, ami, ha fejlődése során megkapta a számára szükséges dolgokat, akkor élni és növekedni fog. 

Az önismeret pedig Prof. Dr. Bagdy Emőke szerint az a folyamat, amelynek során megvizsgáljuk és megértjük, hogyan váltunk olyanná, amilyenek most vagyunk. Ehhez segítségül a könyvben megismerkedhetünk Énvédő és feszültségelhárító mechanizmusainkkal is.  

opera_pillanatfelvetel_2022-01-17_173742_nyitottakademia_hu.png

Kép: nyitottakademia.hu

F. Várkonyi Zsuzsa fejezete magaslabdával indul, hiszen felhívja a figyelmünket arra, hogy egy szélsőségesen egocentrikus kultúrában élünk és bár ez egy önfejlesztő könyv, nem árt, ha olykor önmagunk mellett másokért is teszünk valamit. 

Kapni mindenképpen akarunk, adni már nem feltétlenül. 

A folytatásban megismerkedhetünk a siker mibenlétével is, mely az egyik leginkább vágyott állapot napjainkban. De kikből lesznek a sikeres emberek? Maslow szerint elsősorban azokból válhat sikeres felnőtt, akiknek minden tekintetben rendben volt a gyerekkoruk, akik mögött többnyire egy támogató csapatot alkotó család áll. De a sikeres emberek kikerülhetnek a lázadók csoportjából is, akik dacból, csakazértis elérték, amit akartak. S van még egy útja a sikernek, amit úgyis el lehet érni, ha nagy hátrányokkal indultunk az életben - a pszichoterápia és az. ún. katarzis - vagyis, mikor egy sorsdöntő esemény hatására változnak meg bennünk a dolgok. 

Várkonyi Zsuzsa szerint az önismeretben rendkívül fontos kérdés, hogy szabadon döntünk-e vagy úgynevezett sorskönyvi előírások irányítják az életünket. Ezek azok a parancsok vagy tiltások, amelyek szüleinktől érkeztek kimondva vagy kimondatlanul. Ha nem vagyunk tisztában velük, egész életünkben befolyásolhatják döntéseinket. 

A lélek sebeit gyógyítva nagy nyomás alól szabadul fel a test, ami elindítja a fizikai regenerációt 

- írja saját fejezetében Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, aki az autogén tréning jótékony hatásaira hívja fel a figyelmünket. Majd kijelenti, hogy az önismeret nem elég, mert nem elég tudni hogyan és miért működünk így, az ismereteket tudnunk kell hasznosítani is a saját életünkben. 

Végezetül Kádár Annamária sorait olvashatjuk majd, aki a fejezetét Reményik Sándor: Kegyelem c. versével zárja. S azt mondja, hogy 

az önmeghaladás, akárcsak a kegyelem, gyakran nem az egetostromló akarat eredményeképpen, hanem magától köszönt be. 

A Teljesebbé válni c. kötet kiváló gondolatébresztő mindazoknak, akik behatóbb ismeretek kívánnak szerezni az önismeret témakörében. Négy remek szakember tollán keresztül garantáltan megtudjuk majd, mire lesz szükségünk ahhoz, hogy ne tévedjük el túlságosan a hosszabb belső utazásainkon sem.

 

 

süti beállítások módosítása