Tedd, vagy ne tedd! A boldog házasság 7 titka
2018. január 15. írta: h.Szilvi_

Tedd, vagy ne tedd! A boldog házasság 7 titka

„A házasság nem csak a gyereknevelésről, a házimunkák megosztásáról és a szeretkezésről szól. Van egy spirituális dimenziója is, ami annyit jelent, hogy a két ember egy közös belső életet teremt "

 

párkapcsolat házasság


Mitől lesz jó a házasság? Ezt a kérdést kutatja igen részletesen John M. Gottman, a Washingtoni Egyetem pszichológiaprofesszora. Kutatásai a házasság stabilitására és a kapcsolatok  működésére irányulnak. Könyvében részletesen foglalkozik azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy elrontsuk és mi ahhoz, hogy tartóssá és boldoggá tegyük párkapcsolatunkat/ házasságunkat. 

Így tedd tönkre:

Nem árul el azzal nagy titkot, ha azt állítja, hogy minden jól működő kapcsolat alapja a hatékony kommunikáció. Ha ezeketa hibákat elköveted, ne tedd fel a kérdést, hogy miért is ment tönkre: 

1. Durván induló beszélgetés, kritikával és gúnnyal fűszerezve .

2. Ha kitartóan kritizáljuk párunkat , mi magunk is azt fogjuk hinni, hogy valóban ennyire rossz, ahogy beállítjuk, így hamarosan megvetést fogunk érezni iránta.

3. Ha mi megvetéssel fordulunk felé, ő védekezni fog. Szemrehányást tesz, és igyekszik bizonyítani, hogy a hiba bennünk és nem benne van. Támadás és visszavonulás . 

4. A folyamatos konfliktus hatására az egyik fél, aki kevésbé bírja a helyzetet,  tartós védekezésre rendezkedik be, megkezdődik a falépítés , amiben különösen a férfiak jók. Egyre többet dolgozik, ha otthon van, csak a Tv-t bámulja vagy a számítógépen játszik. 

5. Ezek után állandósul a rossz hangulat. Ha bármit megpróbálnánk megbeszélni, annak mindig veszekedés lesz a vége. 

6. Ha már elég régóta élünk így , akkor észre sem vesszük a másik békülési kísérleteit. Amiből persze újabb végeláthatatlan veszekedés kezdőik. 

7. Ezekkel a hibákkal már nem csak a jelenünket és a jövőnket szúrtuk el, hanem a múltunkat is. A sok vita és a rossz hangulat miatt , már a régi szép emlékek közül is csak a rosszakra fogunk emlékezni és ezzel elvágtuk az utolsó szálat is , ami megmenthette volna a kapcsolatot. 

Azt már megtudtuk , hogy szúrhatjuk el. De akkor mit tegyünk, hogy működjön ?

 /A 7 titok/

1. Szeretettérkép

Veszekedés helyett inkább azzal töltsük az időt, hogy minél jobban megismerjük a párunkat. Rajzoljuk meg a "térképet" félelmeiről, legbensőbb érzéseiről. Minél többet tudunk róla, annál kevesebb erőfeszítésünkbe kerül megértenünk őt egy-egy konfliktus helyzetben. 

2. Gyengéden szeretni

Rossz tulajdonságai gyűjtögetése helyett, listázzuk inkább azt, amit szeretünk, ami jó benne. Mondjuk el neki, hogy szeretjük, tiszteljük és felnézünk rá. Ez mindenek az alapja. 

3. Egymás felé fordulás

Ne hagyjuk, hogy a hétköznapi stressz és ügyes- bajos dolgaink fontosabbak legyenek, mint a kapcsolatunk. Ne legyen valami mindig sürgősebb annál, hogy leüljünk beszélgetni, hogy számíthassunk egymásra. Ez alapozza meg az érzelmi kötődést, az intimitást.

4. Hallgasd meg és engedj, ha kell 

A kapcsolat nem valami verseny. Kölcsönös tisztelet és közös nevező. 

5. Kezelhető problémák 

El kell fogadnunk, hogy alapjában véve különbözőek vagyunk. A megoldhatatlan problémákkal, melyek ebből fakadnak, ne foglalkozzunk. Koncentráljunk azokra, melyekre van megoldás. Beszéljünk arról, hogy mit szeretnénk és ne a másik hibáinak felsorolásán fáradozzunk. Ha kell, tegyünk engedményeket, melyeket később a partnert is viszonozni fog (remélhetőleg).

6. Ne akard megváltoztatni 

Olyan nézőpontot kell találni, mely lehetővé teszi az elfogadást és a további együttműködést. 

7. Közös célok és értékrend

Fontos, hogy tudjuk, mit akar a másik. Majd a vágyainkat közelebb kell hozni egymáshoz. "Minden boldog házasság kialakít egy kis mikrovilágot a maga rituáléival (például a vasárnap menetrendje, közös vásárlás, vagy csak egymás fülének szánt szavak, megnevezések, becézések), ami a külvilággal szemben összeköti őket. "

A professzornak talán igaza van a 7 titok kapcsán( mely  annyira azért nem is titkos) és a pontokban felsorolt viselkedés könnyen tanulható, elsajátítható. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan kapcsolatok is, melyen semmilyen titok, de még csodaszer sem segíthet.  Itt egyszerűen csak arról lehet szó, hogy annak a két embernek nem kellene együtt lennie, mert olyan Disneysen szólva, nincsenek egymásnak teremtve.

 

süti beállítások módosítása