Gondolkodj pozitívan! - Ha boldogtalan akarsz lenni...
2018. január 17. írta: h.Szilvi_

Gondolkodj pozitívan! - Ha boldogtalan akarsz lenni...

Csak képzeld el és sikerülni fog! A boldogság döntés kérdése. A jó emberekkel, jó dolgok történnek. A pozitív gondolkodás boldoggá tesz! Amit gondolsz, azt be is vonzod. Ömlik ránk  a rengeteg "okosság" mindenhonnan. Előző bejegyzésem nyomán, most arra keresem a választ, hogy a pozitív gondolkodás vajon tényleg annyira hasznos -e , mint ahogy azt a legtöbben állítják ? Valóban mi vagyunk a hibásak (nem gondolkodtunk pozitívan) azért, ha megbetegszünk vagy tragédiákat élünk át ? És egyáltalán, tényleg jót tesz nekünk ez a fene nagy pozitív gondolkodás? 

pozitív gondolkodás psziché boldogság

Boldogságfétis 

Mindannyian szeretnénk boldogok lenni. Hajtjuk , űzzük egész életünkben, miközben néha azt sem tudjuk , hogy mi is az pontosan. Hogy tovább léphessünk a pozitív gondolkodás útján, először talán határozzuk meg a boldogság fogalmát. Ehhez segítségül hívjuk az amerikai pszichológus Seligman kutatási eredményeit. 

 Seligman szerint,  3 típusú boldog élet létezik: 

Kellemes élet 

A klasszikus boldogság - elképzelés. Sok-sok csillámpónival, rózsaszín világlátással, az élvezetek hajszolásával (kaja, orgazmus stb.), nevetéssel. Pozitív életvezetés és az ehhez szükséges képességek fejlesztése. Azokról, akik kellemes életet élnek, lerí, hogy boldogok és egyre inkább úgy tűnik, hogy mindez a génjeikben van. Mindez azonban, nem jár karöltve az élettel való elégedettséggel. A pozitív érzések ugyanis megszokhatók, az élvezetek egy idő után üressé válhatnak. A külső környezet jutalmazására való ácsingózás pedig,  megakadályoz az elmélyülésben. Pedig éppen erre  van szükség a második típushoz, a jó élethez.

Jó élet

Amiben létezik olyan tevékenység, melynek végzése során megáll az idő, minden erő és energia az adott feladatra képes összpontosulni, megszűnik az ember , s csak a cél lebeg a szeme előtt. Ez az ún. flow élmény. Lehet ez valamilyen sporttevékenység, hobbi , de akár munka is. Nincs külvilág, nincsenek anyagi gondok, nincs semmi , csak a jelen számít és az adott tevékenység. Az élmény után, az ember elégedetté válik az életével kapcsolatban, éppúgy , mint a jelentésteli életnél.

Jelentésteli élet

Készségeink felhasználása, egy nagyobb cél érdekében. Például, mikor az egészségügyi gondozó tudja, hogy szeret másoknak segíteni, s a koszos ágyneműk lecserélésével is részese egy olyan rendszernek, ami életeket ment. Ráadásul, minél nagyobb a cél, mely a jelentésteli életet élő szeme előtt lebeg, annál boldogabb lesz az ember. 

Seligman szerint a Jó élet és a jelentésteli élet eredményez hosszútávon elégedettséget. Jó hír, hogy az ezekhez vezető út tanulható. Mindezek alapján láthatjuk azonban, hogy a pozitív bullshit, vajmi kevés lesz egy jó,  vagy jelentésteli élet eléréséhez. 

Boldogságcsapda 

 Létezhet -e valódi boldogság negatív érzések nélkül ? A válasz természetesen nem. És mindezek hajszolása teljesen haszontalan tevékenység. Még akkor is, ha a közösségi oldalak ezrei próbálnak erre tanítani minket. A fájdalom, düh, szorongás megélése, feldolgozása és mindezek helyén kezelése nagyon fontos lépés , a tényleges     ( nem csak látszat)  boldogság eléréséhez. 

A Motivation and Emotion nevű lapban megjelent kutatásban megállapították, hogy a negatív érzések kifejezetten jól jönnek, segítenek megoldani a problémákat. Lehetővé téve a viselkedésváltozást és a helyzethez való alkalmazkodást. Mindezek szükségesek a pszichológiai egészségünkhöz. Vagyis, nem kell (és káros is) harcolni a negatív érzéseink ellen. 

Ha ugyanis letagadjuk a negatív gondolatainkat, érzéseinket, elszalasztjuk a változás- változtatás lehetőségét is, amivel beleragadhatunk egy számunkra rendkívül káros élethelyzetbe, mely életminőségbeli romlást idéz elő. 

Ráadásul folyamatos bűntudatot fogunk érezni rossz érzéseink miatt, hisz a környezetünk azt várja tőlünk, hogy mindig jól legyünk, jól érezzük magunkat a bőrünkben. ( Gondoljunk csak a rengeteg tökéletes életre a közösségi oldal lapjain).

A bűntudat és a folyamatos szorongás amiatt, hogy mások mit gondolnak rólunk , elszigetelődéshez vezet, a magány pedig rettenetesen tud fájni. 

Jól látható tehát, hogy a pozitív gondolkodás erőltetése, igenis rendkívül káros hatásokkal járhat együtt. Akkor is, ha a csapból is az ellenkező állítások folynak. 

De akkor mégis mit tehetünk a boldogságunk érdekében? 

A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy a pozitív gondolkodás szart sem ér - már elnézést a kifejezésért, pedig nagyon is fontos. Csak nem abban a formában és úgy, ahogy megpróbálják ránk erőltetni. Nincs ember ugyanis kerek e világon, aki minden nap, minden pillanatában boldog lenne , akkor sem , ha a látszat néha azt mutatja. 

  • Első lépésként tehát, engedjük el az idealizált boldogságképet, hisz ez az amit, ha nem sikerül elérni, csalódásként, sikertelenségként könyvelünk el. Holott, az idealizált boldogság mint olyan, nem is létezik. 
  • Második lépésként fogadjuk el , hogy életünk természetes velejárói a negatív érzések és a rossz napok, nem lehet minden rózsaszín, csillámporos egyszarvú cukiság. 

A negatív érzések hiánya ugyanis, nem egyenlő a boldogsággal. 

Ebből következik , hogy a pozitív gondolkodás önmagában nem vezet boldog élethez. 

Ahogy Csíkszentmihályi Mihály fogalmaz: 

„Annak ellenére, amit a legtöbben hiszünk, a boldogság nem egyszerűen történik velünk. A boldogság olyan dolog, amiért mi magunk teszünk.”
 

Oké . De mit tegyünk ?

Egy pszichológus szerint: 

Ahelyett, hogy mindenképpen megpróbálnánk maximalizálni az átélt pozitív, érzéseket és küzdenénk a negatív érzésekkel, negatív gondolatokkal, ehelyett sokkal fontosabb és hasznosabb, ha a kapcsolatainkra figyelünk, az áramlatélményeinkre, arra, hogy vajon tudatosan jelen vagyunk-e vagy sem, és ennek hatására mintegy mellékhatásként időnként megjelenik a boldogság élménye is. 

Seligman szerint: 

A kulcs az, hogy tisztában legyünk az öt legerősebb képességünkkel és úgy változtassuk meg az életünket, hogy ezeket a képességeinket minél többet, minél jobban tudjuk használni. Ekkor van esélyünk megélni a flow-t és ekkor vagyunk képesek túllátni magunkon, és egy jelentésteli rendszerben gondolkozni. 

 Az Action for Happiness alapítvány szerint:

 Ha megteszünk dolgokat másokért, kapcsolatba lépünk másokkal, edzünk, figyelünk, észrevesszük a környezetünkben zajló történéseket és kipróbálunk új dolgokat, az már több lépéssel közelebb visz a boldogsághoz. 

Forrás: dívány.hu

Szerencsénkre ezek a dolgok nem tűnnek túl bonyolultnak, szóval hajrá ! :)

 

Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Hogy időben értesülj legújabb cikkeimről, kövesd a Lélekhatár Facebook oldalát. 

süti beállítások módosítása